Magán Mélyenszántó

Karácsony másnapja

28 december 2015

Amikor a test és a lélek elszakad egymástól

now whatA karácsony elmúltával minden évben úgy érzem magam, mint aki épp most olvasta végig élete legjobb könyvét, és fogalma sincs, hogy ezek után mihez kezdhetne az életével.

Az ember végigrohan ezen a három napon, habzik a szája és a seggén is csomagolópapír fityeg, arcára ráfagyott a joviális mosoly, lóg a bele és el van fáradva, de mikor eljön a 27-e, szomorúan bámulja a karácsonyfát és a lelkében valami beazonosíthatatlan üresség ásítozik, és el nem tudja képzelni, hogy ezt most mivel fogja betömködni.

Az ember én vagyok.
A karácsonyt mindig az év legfontosabb és legintenzívebb időszakaként élem meg; katolikusként ugye ez az egyik legfontosabb vallási ünnepem.
Az, hogy Jézus valóban karácsonykor született-e, egy remek kérdés, de számomra sokadlagos; a fontos az, hogy ezt megünnepeljük. A karácsony a mi lehetőségünk arra, hogy évente egyszer újrakapcsolódjunk Jézushoz, hogy közelebb kerüljünk a valláshoz, hogy hálát adjunk mindenért, amink van, vagy elengedhessük azt, amit elvesztettünk.Hogy igent mondjunk Istenre, és engedjük, hogy bennünk (is) megszülessen.

Az érzelmi katarzisokat általában a kiüresedés követi, és én minden évben ezzel küzdök karácsony után. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy vége, és hogy csak egy év múlva jön majd el megint. Bámulom a karácsonyfát, akinek fogalma sincs, hogy már december 27-e van, hogy finito, hogy kaputt, hogy see you next year. A rengeteg fény, az ünnepi hangulat, a képeslapok, a karácsonyi zenék; felhasználási javaslat december 26 napnyugtáig.
Ezen a napon elég érzékeny vagyok és kb. bármin el tudom bőgni magam, egy jó szótól kezdve a pudingreklámig, és eszembe jut, hogy az indián bábák szülés után “lezárták” az anyát, hogy képes legyen elengedni az előző 9 hónapot és készen álljon a folytatásra lelki és érzelmi szempontból is, és azt kívánom, hogy bárcsak engem is lezárna valaki.

 

You Might Also Like

6 hozzászólás

 • Reply Anyád 28 december 2015 at 18:28

  Szép, mint te.

 • Reply Zsofi 31 december 2015 at 23:25

  Azonosulok

 • Reply Souvarine 4 január 2016 at 17:57

  Szomorkodnék Veled, ha nem karácsony után jönne a szülcsinapcsim, a hó, az egyre több fény, a kínai újév, a szülinapom, a perzsa újév, a vallások világnapja, a vízkereszt, a farsang, a lepra elleni küzdelem világnapja és a szülinapom. Persze egy zombifával a szobádban biztos súlyosan lehet érezni a gyorselmúlást és kiüresedést, mégis aszondom felafejjel bébi, a január az új december! <3

  • Zsutopia
   Reply Zsutopia 5 január 2016 at 16:23

   :)))) Máris sokkal jobb, nem tudtam, hogy a január az új december! :)))

  Leave a Reply