A színfalak mögött

Mi történik a tanáriban?

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem diákként kifejezetten érdekelt,staff-room hogy mit művelnek a tanáraim két óra között. A tanári, mint olyan, érdekes helynek látszott, de mikor valamiért be kellett mennem oda, mindenki abbahagyta, amit éppen csinált, és várakozóan nézett rám, így nem tudtam őket tetten érni, amint asztalon ülve dohányoznak, kecskét áldoznak vagy sátánista rockot hallgatnak.

Most már viszont ugye bennfentes vagyok, így elsőkézből tudósíthatok a tanári rejtelmeiről. 

Szüneti mulatság

A mi iskolánkban 10 percesek a szünetek, kivéve a legelsőt, ami 15, illetve az ebédszünet, ami 1 óra. A szünet, mint olyan, elméletileg arra van kitalálva, hogy a gyermekeknek alkalma legyen lazítani két tanóra között, és megélhessék a gyermekkorukat, de szerintem sokkal inkább hivatott visszatartani a tanárokat az öngyilkosság gondolatától. Ahogy Atatürk mondotta: “A szünet a tanáré is.” (Tuti mondott ilyet.)
stressed-teacher-2dfgpryAz ideális állapot: az én szüneti filozófiám az, hogy igyekszem minél kevesebb időt a kölykökkel tölteni, így minden szünet kezdetekor berontok a tanáriba, mint akit seggbelőtt az ármány, lerogyok egy székre, utolsó erőmmel teát töltök magamnak és búval baszottan meredek a semmibe a maradék 9.5 percen keresztül, mikor is megrázom magam, a pofámra kiül az “imádom-a-gyerekeket”-vigyor, és indulok a következő órámra. A szünet alatt nagyrészt kihevertem az órám alatt elszenvedett fizikai és mentális sérüléseket és készen álltam a következő megpróbáltatásokra.

A randa, rücskös való:

 1. Kicsengetnek.
 2. Habár 5 perce azt magyarázom, hogy mi lesz a teliberakott házifeladat, a kölykök körémgyűlnek, és egymást túlkiabálva kérdezik ugyanazt; hogy mi a házi feladat.
 3. Próbálom túlüvölteni őket. Gyomorból feltörő, hörgő hangon kinyilatkoztatom, hogy ha bekussolnának egy percre, akkor el tudnám mondani normálisan, hiszen ugyanarra kíváncsiak mindannyian.
 4. Basznak rám.
 5. Feladom és egyenként elmantrázom nekik ugyanazt.
 6. Ezután veszik kezdetüket a privát audienciák; ahogy lecsorog körülöttem a nagyobb tömeg, jönnek a félénkebbek egyenként, akiknek szintén fogalmuk sincs róla, mi a lecke, de szégyellték a csürhe előtt kérdezni.
 7. Nekik is elrebegem egyenként, a szemem időnként betikkel.
 8. Amikor elfogynak ezek is, akkor jönnek a random mutogatók; nézzem meg az új matricájukat/tolltartójukat/rottringjukat/pólójukat/tökömtudja. Közben pánikszerűen nézegetem az órámat, hogy mennyi maradt a szünetből.
 9. Miután egyenként lekezelgettem a kölyköket, egy dupla leszúrt Rittbergerrel bevetődöm a tanáriba, lerogyok az első székre és katatónul bámulok magam elé a hátramaradt 1.5 percben, amikor is meg fog szólalni a csengő és kezdődik az egész előről.

  aa76bc47a977767c410021ada40ecf6f
  “Nem is tudtam, hogy ekkora kiszerelésben is kapni aszpirint.”

Mint már említettem többször, ez egy vallásos suli, és ez megmutatkozik a mindennapi struktúrában is, például a férfiaknak és a nőknek külön tanári van fenntartva. Ez nekem pont kényelmes, egyrészt mert amúgy sem vagyok szokva a férfitársasághoz, másrészt meg mert nem is szeretem kerülgetni őket (ez alól kivételek a vérrokonok és azok a férfiak, akik végig mellettem voltak, mialatt felnőttem, a többiekkel képtelen vagyok mit kezdeni).
A szoba közepén vannak összetolt asztalok, úgyhogy lehet Arthur királyosat játszani, kétoldalt pedig kis pöcsömnyi szekrénykék, mind tartozik valamelyikünkhöz, abban tartjuk a  könyveinket meg a kis kellékeinket. Az én szekrényem leginkább Binky, a bohóc szertárára hasonlít, mivel kiskölyköket tanítok; van benne plüssállat, matricák tömkelege, színes szalagok, nem működő ébresztőóra (a művészneve Nyomi Óra és az órai játékok sztárja), ilyesmik. És persze teáfőző, mert ugye Törökországban vagyunk, egy csészényi cukorba áztatott cukor a mindennapi élet nélkülözhetetlen része. Ja, és Atatürk képe az ajtó fölött.

Minden, azaz MINDEN munkatársnőm fejkendős*. Időnként a tanáriban igazgatják a kendőjüket, megbeszélik, melyikük hogyan hordja és kipróbálgatják egymáson a legújabb trendeket, én pedig megbűvölve nézem őket, belefeledkezve a pillanatba, mert valahogy olyan más ez a fíling, és mégis olyan meghitt és aranyos.

Mivel én mindig le vagyok maradva a szaraimmal, ezért a szüneteim/üres óráim pánikszerű felkészüléssel telnek, mialatt a többiek Koránt olvasnak, vagy az élet nagy dolgairól (házasság, munka, gyereknevelés, politika) beszélgetnek és teázgatnak, tök otthonos az egész, mintha egy Jane Austen-könyv lapjain kóricálna az ember.

the.modern.school.teacherÉn fél füllel őket hallgatom miközben kis papírbaszokat nyiszatolok/óravázlatot írok és a cuccaimmal három asztalt beterítek és fogadkozom, hogy legközelebb időben összerakom ezeket, például már ma este. Mit este, délután! Mit délután, amint hazaérek..!

De persze ez sosem jön össze.

*A fejkendő viselése meg általában a női test eltakarása elég izgi és vitatott téma, mert a Korán utalásai nem egyértelműek és országonként (sőt, régiónként!) máshogy értelmezik őket. Ami számomra egyértelmű volt olvasás alapján, az az, hogy takarjuk el a vállat és a térdet (pont, mint a keresztény nők esetében) idegen férfiak társaságában.

“A színfalak mögött” bejegyzéshez 11 hozzászólás

 1. Ezt meg kellett tudnom, mielőtt meghalok 🙂

  (A következő. Milyen Saat a Nyomi Óra törökül? 😀 )

  Ugyanitt: szeretnék bűnbánatot tanúsítani, amiért én is mindig csak a többiek után merészeltem nyúzni a tanáraimat (már akikhez szólni mertem, ugye).

 2. Imádtam!
  Továbbá: igazán benéznék a szekrényedbe. Szerintem jól el lennék vagy fél napig, míg minden kütyüdet átnézném…
  =D
  O:)

 3. ez minden alkalommal egyre jobb és jobb lesz 😀 imádom a humorod! meg téged is 😀 éljen a tanítás!

  p.s. Műanyag cápa is van? mert ha nincs, adok. 😀

     1. Biztos vagyok benne, hogy azonnal közbeszereznék. Mindjárt az elöl csíkos, hátul pettyes plömlöm (213475 db, célhelyre szállítás külön eljárásban) után.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..